NewAgeChurch1          Cu cât se apropie mai mult cea de a doua revenire a Domnului Isus Hristos pe pământ, cu atât nivelul luptei spirituale este tot mai ridicat iar înşelătoria este tot mai mare. Lupta este pe viaţă şi pe moarte şi cei ce nu sunt atenţi pot cădea cu uşurinţă în miile de capcane întinse de duşmanul nostru, adică de Satan.
          Deşi ştiam şi am insistat aici de multe ori despre pericolul pe care îl reprezintă muzica aşa zis creştină, în urma unei scrisori primită de la o tânără, Cosmina, care este foarte atentă cu tot ceeea ce se întâmplă în jur, după ce şi ea la rândul ei a fost înşelată o vreme de această muzică, am constatat că subtilităţile vrăjmaşului sunt, cu adevărat, foarte fine şi uneori greu de identificat.
          Înţeleg mai mult câtă nevoie are credinciosul azi de plinătatea Duhului Sfânt. Înţeleg că fără această plinătate suntem expuşi şi de cele mai multe ori înşelaţi. Creştini tineri şi bătrâni sunt înşelaţi pentru că discernământ nu au decât cei plini de Duhul Sfânt şi care umblă pe calea pocăinţei în smerenie şi ascultare totală de Dumnezeu.
          Aspectul sesizat de Cosmina are de-a face cu muzica “creştină” şi cu o melodie care deja a prins rădăcini puternice şi este una dintre cele mai îndrăgite, în special de tineri. Melodia a fost promovată între creştinii din vest de un grup creştin numit “Selah” (dar nu doar de ei) şi se numeşte “You Raise Me Up” (“Tu mă ridici” sau “Tu mă înalţi”).
          Această melodie a fost repede preluată de creştinii din România şi putem spune că a ajuns în top, mai ales între cei tineri.
          Ce nu am ştiut mulţi dintre noi este faptul că nu grupul “Selah” a compus această melodie ci a preluat-o de la un grup numit “Secret Garden”.
          “Secret Garden” este un duo format din violonista de origine irlandeză Fionnuala Sherry şi pianistul norvegian Rolf Lovland. Nu ar fi mare problemă că melodia a fost preluată şi nu este a grupului “Selah” ci problema mare este că “Secret Garden” este un grup care promovează muzica New Age, fiind unii dintre cei mai apreciaţi şi cunoscuţi interpreţi ai acestui gen! Ei s-au făcut remarcaţi în anul 1995 când au câştigat concursul Eurovision cu melodia “Nocturne”.
          Cea mai cunoscută realizare a lor este melodia despre care discutăm azi, “You Raise Me Up”, melodie compusă în anul 2002 şi cântată de atunci de sute de interpreţi şi în multe variante.
          Foarte pe scurt despre muzica New Age.
          Muzica New Age este definită ca un gen care produce inspiraţie şi sentimente pozitive, o muzică care produce vindecare sufletului şi cu efecte benefice asupra trupului. Nu mijloacele prin care se exprimă sunt importante, genurile sunt foarte variate şi diverse, cât efectul şi atmosfera în care îl invită pe ascultător.
          Este în strânsă legătură cu Yoga şi se prezintă pe sine ca o muzică care duce spre pace, spre vindecare prin meditaţie, spre relaxare, spre optimism. Are o strânsă legătură cu mediul înconjurător şi, în general, cu spiritualitatea New Age.
          Melodiile au un caracter repetitiv, pentru a crea un sentiment hipnotic, de transă, şi cei ce promovează această muzică nu se sfiesc să afirme acest lucru. Piesele muzicale din acest gen şi care durează o jumătate de oră sau mai mult, nu sunt rare. Motivul este tocmai ca ascultătorul să poată fi conectat un timp cât mai îndelungat la “sursa de vindecare şi relaxare”.
          Aranjamentele vocale iniţial au fost rare în muzica New Age, de acea au şi fost şi sunt înşelaţi mulţi creştini care nu au putut să vadă ce se află în spatele orchestraţiei care îndeamnă spre meditaţie, dar în ultimul timp au devenit tot mai comune, în special când este vorba despre muzica tradiţională a indienilor americani, despre muzica tibetană sau care este inspirată din mitologie, aşa cum sunt legendele celtice.
          Nu putem merge mai departe până nu spunem câteva cuvinte despre mişcarea New Age în general.
          New Age este o mişcare globală, poate cea mai amplă dintre mişcările sociale contemporane.
          Jon Block, sociolog la Kent State University din Ohio spunea următoarele despre această mişcare:
          “Ideea forte din mişcarea New Age este aceea că pentru a avea o credinţă nu e nevoie să îmbrăţişezi total o singură religie, căci toate au elemente de adevăr universal. Prin urmare poţi lua câte ceva din fiecare religie şi să-ţi formezi un panteon de principii, pe care să-ţi construieşti propria religie personală. Mai mult: o dată fuzionate aceste elemente vor deveni valori cotidiene ale individului”.
          Deci, foarte pe scurt, putem spune că în religia New Age totul este un amalgam, un amestec care îl poate duce în confuzie pe cel care nu este atent. Aici orice credinţă este bună dacă te împlineşte, dacă îţi aduce vindecare şi pace. Accentul se pune pe armonie: între oameni şi între om şi natură. De fapt este umanism dus la extremă: orice îi face bine omului, aici pe pământ, este acceptat.
          S-ar putea ca New Age să nu deranjeze alte religii (ba chiar constatăm că fac casă foarte bună împreună) dar ea intră în conflict direct cu creştinismul.
          În creştinism totul trebuie să se facă pentru gloria lui Dumnezeu. În creştinism credinciosului nu i se promite o viaţă fără greutăţi aici pe pământ, dimpotrivă. Întemeietorul creştinismului, Isus Hristos, a mers pe calea suferinţei şi aceasta este promisiunea şi pentru cei ce-L vor urma. Vindecarea în creştinism nu se face prin muzică şi relaxare ci prin suferinţă şi lepădare de sine, prin ascultare totală de Dumnezeu.
          Apoi creştinismul intră în conflict cu religia New Age pentru că Isus Hristos, întemeietorul creştinismului, a aspus că El este singura cale către Dumnezeu iar în New Age căile sunt nenumărate.
În Ioan 14 cu 6 citim: “Isus i-a zis: „Eu Sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”
          Isus Hristos ori este un mincinos şi sunt, într-adevăr, multe căi către Dumnezeu, ori El este Dumnezeu şi calea este doar una, adică Isus.
          Evident că un creştin autentic crede că Isus Hristos este singura cale către Dumnezeu şi că nu sunt nici măcar două. Adică Hristos plus Biserica sau Hristos plus sfinţii. Fie că sunt două căi sau un milon de căi, înşelarea este aceeaşi. Singurul adevăr care îi poate aduce omului salvare este că Isus Hristos este singura cale către Dumnezeu.
          Cu toate acestea învăţăturile New Age s-au infiltrat în grupările creştine şi mulţi creştini sunt înşelaţi. Evanghelia prosperităţii cu promisiunile ei de pace, fericire, bunăstare, sănătate, evanghelie care are atât de mare inflenţă azi între creştini este de sorginte New Age-istă, este o înşelătorie. O observ peste tot, chiar în comunităţile care se pretind a fi fundamentaliste, atunci când omul este îndemnat în a-L căuta pe Dumnezeu nu pentru ceea ce este El ci pentru ceea ce dă El. Am auzit pe mulţi spunând că vor să se alăture unei comunităţi de credincioşi pentru că în mijlocul lor au găsit pace, linişte, şi-au găsit serviciu sau au nevoie de vindecare trupească sau sufletească. Aceasta poate fi doar New Age!
          Sigur că o întâlnire reală cu Dumnezeu duce la pace şi linişte sufletească, şi uneori chiar la vindecare trupească, dar aceasta nu se poate face decât prin pocăinţă şi prin ascultare deplină de Dumnezeu, prin cruce, iar crucea mulţi nu o cunosc şi nu vor să o cunoască, semn că nu L-au cunoscut nici pe Cel ce a purtat-o pentru noi, pe Isus Hristos.
          Apoi New Age s-a infiltrat în viaţa credincioşilor prin muzică. Muzica este un atu deosebit de important al acestei mişcări. Pe lângă “Secret Garden” sunt multe alte nume cunoscute din muzica New Age, nume a căror muzică este foarte ascultată, chiar de creştini. Să amintim doar pe câţiva mai cunoscuţi: Vangelis, Mike Oldfield, Enya, Yanni.
          Aşa cum am spus şi cu altă ocazie creştinismul a fost infestat cu muzica rock, aşa numitul “rock creştin”, chiar “heavy metal creştin”! Cum spunea cineva termenul de “muzică rock creştină” este un nonsens. Este ca şi cum ai spune “curvie creştină” sau “crimă creştină”. Nu poate exista aşa ceva. Deşi mulţi acceptă acest gen de muzică şi chiar cred că poate face bine lucrării creştine.
          Dar iată că diavolul a ştiut să ducă lucrurile pe o direcţie mult mai periculoasă, şi anume muzica ambientală, instrumentală, de relaxare. Despre care unii creştini spun că îi duce în cer. Poate în cel de-al doilea cer, acolo unde se pare că se află puterile întunericului care stăpânesc acest veac şi cu care creştinii au de luptat. Cu siguranţă nu îi duce în cel de-al treilea cer, acolo unde se află Dumnezeu şi sfinţii Lui îngeri. Nu îi poate duce decât în cerul în care ajung necredincioşii atunci când ascultă această muzică şi sunt deosebit de impresionaţi. Este absurd să ne gândim că o muzică de inspiraţie drăcească, chiar dacă sună frumos, te poate duce în prezenţa lui Dumnezeu!
          Muzica “creştină” a devenit azi o junglă în care te aşteaptă, la fiecare pas, pericole de moarte. Şi nu puţini sunt cei ce-şi pierd viaţa. Am mai spus-o şi cu altă ocazie şi o spun din nou: puţine lucruri în Biserică fac atât de mult rău ca şi muzica. Muzica este răspunzătoare în mare parte de starea firească a celor ce se numesc credincioşi.
          Întorcându-ne la subiectul nostru şi la melodia “You Raise Me Up”, tradusă în limba română prin “Tu mă ridici” sau”Tu mă înalţi”, dacă o veţi asculta cu atenţie veţi constata puterea şi impresia deosebită pe care o are asupra sufletului. De fapt această particularitate se poate observa în marea majoritate a cântărilor noi, moderne, creştine. Accentul se pune pe puterea de impresie pe care melodia, prin instrumentaţie, prin cuvinte sau mai nou, prin efectele vizuale, o are asupra sufletului. Niciodată nu a fost o aşa presiune asupra sufletului pentru că niciodată cel rău nu a avut la îndemână atât de multe instrumente, mijloace, ca şi acum pentru a atinge această parte a omului.
http://www.youtube.com/watch?v=xHQMP1kw54U
http://www.youtube.com/watch?v=S2RDhbHzVfQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=faKFcfytlxU
http://www.youtube.com/watch?v=UddLOA-QoqM
          Noi suntem trup, suflet şi duh şi întâlnirea lui Dumnezeu cu noi trebuie să se întâmple pe terenul duhului nostru. Şi aceasta se face cu mijloacele lui Dumnezeu, la cercetarea şi atingerea Duhului Sfânt. Duşmanul a reuşit ca să ne impresioneze la nivelul sufletului şi aşa să ne facă să credem că am intrat în legătură cu Dumenzeu.
          Hitler şi mulţi alţi criminali fanatici se delectau ascultând muzică clasică şi sunt convins că aveau o impresie bună despre starea lor sufletească. Oamenii păcătoşi şi corupţi ai lumii sunt mari amatori de artă, de muzică, şi în momentele lor de extaz chiar cred că L-au atins pe Dumnezeu şi sunt în prezenţa Lui. De aceea religia New Age le convine şi le place. Orice îţi aduce o stare de exaltare este dumnezeiesc şi este, în final, o dovadă că Dumnezeu poate fi atins în felul acesta şi nu prin pocăinţă şi prin zdrobire de sine.
          Dar acum această minciună a intrat, graţie mijloacelor moderne şi a nevegherii noastre, şi în adunările pocăiţilor. Vedetele creştine din ţară storc lacrimi de la tineri şi bătrâni deopotrivă cântând “Tu mă ridici”, o melodie New Age care nu are nimic de-a face cu Dumnezeu. Oare la cine s-a gândit iniţial cel ce a compus versurile când a spus: “tu mă ridici”? Cine era cel care îl ridica şi din ce? În cel mai bun caz era un om sau poate dumnezeul veacului acestuia, căruia cei din mişcarea New Age îi aduc închinare, Lucifer.
          Veţi spune că nu am ştiut, că noi la Dumnezeu ne-am gândit când am cântat! Şi ce dacă? Aşa vrea şi diavolul, să nu ştim şi să facem tot felul de lucruri care nu au de-a face cu Dumnezeu dar să I le atribuim Lui!
          Problema noastră, a creştinilor azi, este că ne permitem prea multe, avem o prea mare îngăduinţă faţă de multe lucruri. Şi n-ar trebui să fie aşa.
          În primul capitol din epistola către Galateni apostolul Pavel scria aşa, la versetul 4:
          “El (Isus) S-a dat pe Sine însuşi pentru păcatele noastre, ca să ne smulgă din acest veac rău, după voia Dumnezeului nostru şi Tatăl.”
          Noi spunem că Domnul Isus a murit pentru ca noi să trăim veşnic. Orice om va trăi veşnic, fie în iad fie în rai. Dar, mai întâi, Domnul Isus s-a dat pentru ca să fim smulşi din acest veac rău, să nu mai avem de-a face cu acest veac rău atât timp cât mai trăim pe acest pământ. Să ne smulgă din grădina lui Lucifer, grădină în care creşte viguros şi copacul New Age, şi să ne planteze în grădina lui Dumnezeu. Să nu mai fim infectaţi de lucrurile lumii. Şi când spun lucrurile lumii nu spun doar păcate grave, ca şi curvia sau crima, ci orice lucru care are de-a face cu lumea celui rău! Şi muzica este unul dintre acestea. Pe lângă ea mai sunt multe, multe altele, care aparţin de lume şi sistemul ei şi creştinii le iubesc, semn că nu au fost smulşi din lume ci au rădăcini puternice în ea.
          Am citit recent o carte despre martirii credinţei din fosta Uniune Sovietică. O carte cutremurătoare care arată ce înseamnă să fii creştin autentic.
          Metodele prin care securitatea comunistă căuta să-i abată pe credincioşi de pe calea credinţei mi-au dat mult de gândit şi m-au făcut să-mi întăresc gândirea că Dumnezeu nu vrea să facem nici un compromis, nici măcar unul mic.
          Liderilor şi credincioşilor de atunci li se promitea libertatea în schimbul trădării. Dar foarte mulţi nu vroiau să colaboreze cu torţionarii lor şi să-şi trădeze fraţii. Atunci tonul se îndulcea. Unui deţinut care nu vroia cu nici un preţ să participe la lecţiile de învăţământ politic din închisoare, preferând carcera, i s-a propus să meargă totuşi la lecţii cu promisiunea că nu va trebui să participe la ele, doar să fie acolo, putea să doarmă în timpul acela. Şi credinciosul a preferat carcera.
          Un alt tânăr credincios aflat în armată şi care refuza orice activitate care era contrară învăţăturilor lui Dumnezeu, după multe persecuţii, a fost ispitit cu propunerea ca dacă va accepta doar o dată să meargă cu ceilalţi la cinematograf, doar o dată, va fi lăsat în pace şi nu va mai fi batjocorit. Şi el a refuzat categoric!
          Şoapta lui Satan din grădin Edenului se repetă şi azi în multe feluri. Tinerii creştini, dar nu doar tinerii, îşi spurcă ochii prin ceea ce văd la televizor şi internet şi cred că Dumnezeu este cu ei. Cândva, în timpul persecuţiei comuniste, tinerii credincioşi spuneau: “Nici un fel de compromis, nici măcar o dată la cinematograf!” Azi tinerii creştini cresc cu cinematograful în casă şi cu căştile pe urechi. Muzica lumii le spurcă urechile şi le strică mintea şi, din nefericire, şi ceea ce ei numesc muzică creştină face la fel de mult rău, dacă nu chiar mai mult.
          Vă rog să vă gândiţi la următorul aspect: Melodia “You Raise Me Up” a grupului “Secret Garden” a făcut istorie şi a cucerit zeci de milioane de oameni nenăscuţi din nou, care nu-L cunosc pe Dumnezeu, pe Domnul Isus Hristos, oameni care trăiesc în păcat, după felul lumii acesteia. Aceşti oameni corupţi de păcat şi fără de Dumnezeu s-au delectat cu această melodie şi s-au închinat înaintea ei. Acum aceeaşi melodie, fără nici un fel de modificări, nici în text şi nici în instrumentaţie, a fost preluată de creştini. Ei au spus că atunci când o cântă se gândesc la Dumnezeu şi totul este în regulă. De fapt închinarea idolatră a continuat în rândul creştinilor. Ce place lumii place şi creştinilor! Ce aduce mângâiere celor ce-L detronează pe Isus Hristos din poziţia Lui de Singur şi Unic Mântuitor, de singură cale spre Dumnezeu, aduce mângâiere şi delectare şi satisfacţie sufletească şi celor ce spun că cred în Isus Hristos şi-L onorează! Câtă înşelare! Biblia ne îndeamnă să nu iubim lumea şi lucrurile ei, ori noi tocmai asta facem!
          Lucrările făcute de Duhul se răstrâng dureros de mult, pentru că tot mai puţini slujitori sunt dispuşi să vegheze şi să nu lase apostazia în adunări şi în viaţa lor înşişi. În schimb proliferează lucrările sufleteşti pe care oamenii le confundă cu cele duhovniceşti.
          Lucrările sufleteşti se pot face prin priceperea omului şi prin abilităţile lui şi chiar prin intervenţia puterilor întunericului, dar cele duhovniceşti nu se pot face decât prin Duhul Sfânt, Duh care vine doar atunci când omul ascultă în totalitate de Dumnezeu şi se leapădă de sine, acceptă crucea în fiecare zi.
          Rar mai vedem azi oameni purtând crucea lui Hristos, de aceea şi lucrările Lui azi sunt tot mai rare şi înşelătoria tot mai mare.
          Nu mi-am închipuit niciodată că o melodie New Age va deveni un cântec iubit în adunările copiilor lui Dumnezeu.
          Doamne ai milă de noi!-::::: Arhivă EDITORIAL :::::-